Print E-mail
There are no translations available.

НА ФОКУС    

 ОТО ВИХТЕРЛЕ – ИСТОРИЯТА НА КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ


owГостуваща изложба изготвена от Чешки културен център – София. Изложбата не е насочена само към специалистите, интересуващи се от историята на силона, хидрогела и контактните лещи. Животът на Ото Вихтерле носи още едно важно послание - за свободата на духа, което е неразделна част от научната му дейност. Ото Вихтерле ще ви заинтригува и с характера на доказаната бурна история през 20-те години на миналия век. Изложбата е изготвена в нетрадиционна форма на представяне на науката и нейните открития – комикси, чиито автор е Зузана Бахулова.
Заповядайте във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив от 10 до 21 ноември 2014 година.

Пътуваща изложба 1150 години от приемането на Християнството за официална религия в България и покръстването на княз Борис – Михаил през 864 година.

05-Експозицията проследява мащаба и значимостта на културно-политическата реформа на княз Борис I, останал в българската историческа памет като „светият цар“, дал на народа си светлината на вярата и просвещението. Специално внимание в изложбата е отделено на дейността на книжовните центрове Плиска, Преслав и Охрид, както и на „българското културно излъчване“ през Средновековието.
Представени са и някои от най-ценните старобългарски писмени паметници, обогатили културата на Европа и света, и спечелили на България славата на класическа страна на славянските писменост, език и литература.
Изложбата е изготвена по идея на д-р Милен Врабчевски, председател на фондация „Българска памет”.
Изложбата е разположена във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов” от 10 до 21 ноември 2014 година.