МАЛЪК БИБЛИОГРАФСКИ ПОМОЩНИК


pomoshtnikМалък библиографски помощник е инструмент за генериране на прикнижна и пристатийна библиография, съобразена с препоръките на БДС ISO 690:2011 Информация и документация: Ръководство за библиографски позовавания и цитиране на информационни ресурси.

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКИ
Приложението е разработено на java и за функционирането му е нужно да имате инсталирана Java Runtime Environment (JRE), която можете да свалите безплатно от тук или тук (за 32 битови операционни системи).
Приложението не изисква инсталация – свалете .exe файлът и можете веднага да започнете работа по вашата библиография!

ВЕРСИЯ
Предоставяме ви β версия на Малък библиографски помощник. За момента инструментът предлага генерирането на библиографска информация на най-често използваните информационни ресурси:
• Книги (с до 4 автора);
• Сборници;
• Статии в традиционни периодични издания (с до 4 автора);
• Статии в сборници (с до 4 автора);
• Онлайн статии – части/страници от сайтове (с до 4 автора);
• Цели сайтове.
Бъдещите версии ще целят постепенно разширяване на обхвата на информационните ресурси до пълно обхващане на спектъра.

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Малък библиографски помощник β е напълно безплатен и не налага никакви ограничения на потребителя.

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА Малък библиографски помощник β?
За да оформите библиографията и бележките под линия на своята курсова/дипломна работа или дисертационен труд (в зависимост от изискванията на заданието), статия или книга.

РАБОТА С Малък библиографски помощник β
1. Свалете приложението (някои антивирусни програми могат да го блокират като заплаха, понеже е .exe файл; позволете стартирането му);
2. Инсталирайте JRE, ако вече не е налична на вашия компютър. Можете да започнете работа;
1) Изберете типа ресурс, който ще описвате (книга, статия, сайт);
2) Въведете библиографските данни, с които разполагате;
3) Натиснете бутон Генерирай. В полето под него ще се появят библиографското описание и съдържанието на бележката под линия.
4.1) За да копирате произведеното БЕЗ ФОРМАТИРАНЕ, натиснете бутона Копирай, или селектирайте съдържанието на полето и натиснете Ctrl+C. Можете да поставите избраното във всяка среда, неподдържаща форматиран текст - plain text приложения, браузър, etc.
4.2) За да копирате съдържанието на полето, ЗАПАЗВАЙКИ ФОРМАТИРАНЕТО, натиснете бутона Копирай+. Можете да поставите избраното в текстообработващи програми, поддържащи форматиран текст, като Word, OpenOffice Writer и др.
5) След като копирате нужните ви описания, натиснете бутона Изчисти. Можете да продължите със следващото описание.

ВАЖНО Ако откриете бъг или имате въпроси, затруднения или предложения, не се колебайте да пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ъпдейт: 4 септември 2018 г.

ЗА РАЗРАБОТЧИКА
©Теодора Л. Костадинова - Entropy
Работя в Справочно-библиографски и информационен отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“ от м. април 2015 г. С програмиране започнах да се занимавам случайно през м. януари 2017 г.

FaLang translation system by Faboba