ЕТИЧЕН КОДЕКСetika

Етичният кодекс на ББИА е съобразен с „Етичен кодекс на ИФЛА за библиотекари и други информационни специалисти“ от август 2012 г.
Настоящият документ е изготвен с разбирането за важността на библиотеките и информационните институции в съвременното общество и тяхната роля за осигуряване на достъп до информация за всички, като едно от основните права на човека и при спазване на професионалните етични норми.

Преамбюл
Ние, библиотечните и информационни специалисти работим активно за утвърждаване на водещата роля на библиотеките в развитието на гражданското и информационно общество.
Като разпространител на знанието и идеите, културата и традициите, на националните и общочовешките ценности, ние създаваме атмосфера на доверие, толерантност и плурализъм в духовното и културно пространство на страната и света, като се ръководим от следните принципи:

1. Осигуряване на равен достъп до информация
Поддържаме тезата, че основната мисия на библиотеките е да осигуряват свободен достъп до информация и услуги за личностно развитие, образование, културно обогатяване, развлечение, икономическа дейност и информирано гражданско участие.
Осигуряваме и предлагаме високо професионално равнище на библиотечно-информационно обслужване на потребителите чрез разнообразни библиотечни колекции, достъп до бази данни и създаваната от нас библиографска информация, като спазваме принципите за обективност и безпристрастност по отношение на подбора, достъпа и обслужването с информация.
Гарантираме равни права за достъп до информация за всички и не допускаме каквато и да е форма на цензура или дискриминация поради възраст, гражданство, политически убеждения, физически или умствени способности, полова идентичност, образование, доход, семейно положение, произход, етнос, раса или религия.

2. Отговорност към обществото и потребителите
С опита и експертните си знания помагаме на потребителите да получат надеждна и достоверна информация чрез предоставяне на инструменти и умения за откриване и разпознаване на „фалшивата информация“ и по този начин участваме активно в борбата с „фалшивите новини“ и дезинформацията.
Насърчаваме информационната грамотност и уменията на потребителите да идентифицират, намират, оценяват, организират и създават, използват и предават информация.
Стремим се към прилагането на високи професионални стандарти и качество на обслужване, за да бъдем максимално релевантни на информационните потребности на нашите потребители и да повишаваме добрия имидж на професията.
Създаваме обществен интерес към мисията на библиотеките и лобираме за подкрепа и застъпничество от държавните институции, местната власт, неправителствените организации и обществените сдружения.

3. Защита на личните данни и информация
Защитаваме всички права на потребителите, свързани с тайната на четенето, с поверителността на търсената и ползваната информация, със зачитането на личния и семейния живот, дома и комуникациите, защитата на личните данни, свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на изразяване на мнение и свободата на информацията, както и културното, религиозното и езиковото многообразие.

4. Спазване на авторското право
Като навигатор в съвременната информационна среда, осигуряваме адекватен достъп до информация и запознаваме нашите потребители с правилата за коректното ѝ използване.
Признаваме правото на интелектуална собственост на авторите и другите творци и се стремим да гарантираме, че техните права се спазват, като насърчаваме етичното използване на информацията и помагаме за предотвратяване на плагиатството и други форми на злоупотреба с авторското право.

5. Професионално поведение и етични норми
Отнасяме се с уважение и коректност към колегите си и си партнираме с тях добронамерено, почтено и открито.
Не допускаме личните ни интереси и мнения да доминират за сметка на потребителите, на колегите или на институцията, която представляваме, както и постъпки и действия, които уронват престижа на институцията и/или професията.
С компетентност, професионална етичност и лоялност, работим за утвърждаването на висок обществен статус на професията ни и на авторитета на библиотечната институция.

FaLang translation system by Faboba