ДИГИТАЛЕН ЦЕНТЪР

scener-webДигиталният център е създаден през 2008 г. като продължение на проект за опазване на културно-историческото наследство и предоставянето му на широк кръг потребители чрез цифрови образи на особено ценните писмени документи, притежание на библиотеката.

Центърът е  оборудван с чернобял букскенер на немската фирма ZEUTSCHEL и цветен букскенер на френската фирма i2s ONYX – ергономична, високоскоростна и икономична машина за дигитализация във формат А2 и резолюция 400х400 dpi.

Центърът работи за решаване на редица теоретични и практични въпроси като:        

• разработка на методика и най-добри практики за сканиране на избраните образци на научното и културно наследство;
• разработка на методика за цифрова обработка на сканираните изображения с оглед подобряване на тяхното качество;
• изследване на факторите, гарантиращи дългосрочното съхранение на информацията в дигиталната библиотека;
• осъществяване на връзка с други библиотеки за изграждане на обща мрежа за представяне и съхранение на научното и културното наследство с национална значимост.
 

През м. март 2015 г. беше спечелен проект по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 2 „Документиране на културната история“ за дигитализация на културно-историческо наследство.
Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ се изпълнява в партньорство между Община Пловдив, НБИВ, Общински институт „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей. Планираният финансов ресурс за дейностите по дигитализация на културно-историческо наследство в културните институти – партньори по проекта (6) е в общ размер от 586 779 €.

 

FaLang translation system by Faboba