Идейни проекти, клубове и програми


American Space LogoЦентърът работи по проекти за насърчаване на детската и младежка аудитория към четенето чрез организиране на срещи с български автори, живеещи и пишещи в Америка. Организира четене на паралелни текстове на английски и български език на тези автори.

Клуб „Мики Маус“ за деца от 1-ви до 4-ти клас
В този клуб децата биха могли да рисуват по зададени теми включващи характерни американски символи като Американския флаг, любими филмови герои като Мики Маус, любими храни като бургер, хотдог и шейк, любими американски празници като Свети Валентин и Хелоуин. Ще могат да наблюдават занимателни филмчета на английски. Ще научават нови английски думи, изрази и стихчета. Ще участват в забавната опознавателна игра Trace Effects. Ще се запознаят с изключително полезната и занимателна програма на National Geographic Kids. Ще се впуснат в едно вълнуващо приключение в света на Американската култура и история.

Филмов клуб – 40 мин. прожекция „Обиколка на Съединените щати“ с дискусия или преразказ.

„Work and Travel“ клуб – платформа за всички, които са участвали или желаят да участват в обменна програма. Дискусии, разкази, споделяне на опит, мнения, съвети и препоръки. Среща на организаторите на Work and Travel програми. Разискване на възможностите, подготовка и запознаване с културата, историята и географията на САЩ.

Education USA – всичко в сферата на образованието - училища, университети, начини за кандидатстване, пособия, материали и ресурси справочници, книги, курсове, кандидатстване, изпити, полезни сайтове и библиотеки, стипендии, програми, следдипломни квалификации, източници на финансиране на образованието в САЩ и процеса за кандидатстване за финансова помощ, обмяна на опит, връзка учители-ученици и преподаватели-студенти, обогатяване на общата култура и познания в насока американско образование.
Семинар за учители по английски език за запознаване с материалите по езиково обучение в Американския център и идеите и ресурсите представени в сайта на ресурсния център American English. Провеждане съвместно с езиковите гимназии в Пловдив на открити мултимедийни уроци на различни теми за културата, традициите и празниците на САЩ.
Лекции и презентации за американската култура от преподаватели от Пловдивски университет съвместно с Американския център на университета.

Дискусионни клубове съвместно с английските образователни центрове. В тях преподаватели ще могат да провеждат уроците си по английски свързвайки ги тематично със САЩ и дискутирайки различни теми от тяхната история, култура, бизнес и образование.

Библиотечен клуб – ученици, членове на библиотеки от различни училища могат да обсъждат книги на американски автори. Имат възможност да наблюдават документални филми, които след това да дискутират или преразказват. Обсъждат следучилищното си образование, както и различни способи и ресурси, чрез които да подобрят изучаването на английски език. Биха могли да пишат разкази, съчинения и стихове на английски по зададени теми. Могат да четат и дискутират статии от американски списания. Ще се научат да използват необятните ресурси на eLIBRARYUSA. Ще участват в различни workshop програми за създаване и поддържане на блогове. Ще обсъждат американските празници, филми, музика и изложби.

Взаимодействия с участници на U.S. Government Exchange или Следобедна междуезикова обмяна, по време на която българи се срещат с американци с цел да подобрят езиковите си умения. Българите говорят на английски, а американците на български. Чудесна възможност както за практикуване и усъвършенстване на лингвистичните способности, така и за повишаване нивото на познания и обща култура.

Месечно представяне на информацията на сайтовете на издателство Амазон и Библиотеката на Конгреса за автори и книги, известни личности и исторически събития. 

Проект „Виртуална библиотека“ – представяне на клипове на отзиви за американски книги, изготвени от читатели.
Прожектиране на образователни филми на английски език и виртуални разходки из музеи за граждани в конферентната зала.

Кулинарен клуб – в него участниците обсъждат рецепти от американската кухня,  споделят знания и опит, усъвършенствайки едновременно с това английския си език.

Литературен клуб, в който участниците  имат възможността да се впуснат в писане на разкази, есета и стихове на английски език по зададени теми или по тематики свързани с филм, книга, фотография или рисунка.

Организиране на конкурс за ученици‚ Най-добър пътешественик в света на американските сайтове.

Конкурси за фотография, създаване на блог, рисуване и писане на различни тематики като Културното многообразие, Мирът, Денят на Земята, Да прегърнем Зелената идея, Любим американски град и др., придружени с изложби и награди.

Гостуващи изложби от Американските центрове в България и Посолството на САЩ.

Центърът работи в близко сътрудничество с Катедра „Американистика“, Лингвистика“ и Американския център на Пловдивски университет, както и с доброволци: учители, ученици от горен курс, студенти, стипендианти на програмата Фулбрайт и други програми на Държавния Департамент, библиотекари, членове на обществени организации, млади хора, които са живели или живеят в САЩ и др.
3D клуб – занятия, презентации, уебинари, творчески работилници, уроци и конкурси, свързани с 3D моделиране и принтиране.

Ако желаете да се включите в дискусионен или тематичен клуб или да участвате в програма, моля, свържете се с нас на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

FaLang translation system by Faboba