American Corner

American Space

В началото на 2015 г. отвори врати Американският културно-информационен център към Народната библиотека в Пловдив. Той е създаден в тясно сътрудничество с Американското посолство в България и има за цел да предоставя на обществеността акуратна и актуална информация за Съединените Американски Щати, както и да популяризира американската култура, история и образование. Задачата на центъра е да обогати познанията на посетителите посредством постоянно обновяваща се база от информационно-справочни ресурси, включваща американски книги, енциклопедии, справочници, образователна литература, периодични издания, мултимедия и електронни библиотеки с разнообразен профил.

Програмата Американски центрове (American Corners) е инициатива на Държавния департамент на САЩ за страните от целия свят с над 400 центъра в около 60 държави. Това са ресурсни центрове за информация и програми, които представят културата, държавната уредба, историята и съвременността на САЩ. Центровете са домакини на дискусионни групи, семинари, дигитални видеоконференции, изложби и срещи с американски и местни специалисти по широк кръг теми, свързани със Съединените щати. За нуждите на съответния регион Американските центрове предоставят за ползване книги и електронни носители на информация и осигуряват безплатен интернет достъп до образователни материали.

American Corner е своеобразна мултифункционална платформа за доставяне на информация чрез пет основни програмни типа:
– Изучаване на английски език;
– Образователна информация, съвети и насоки;
– Алумни дейности;
– Културни програми;
– Информация за САЩ;

American Space LogoКолекциите на American Corner покриват обширен кръг от предмети в подкрепа на техните пет основни програми. Ресурсите биха могли да включват обучение по английски, ученическо и студентско съветване, изкуства, спечелили награди книги и филми, биографии, бизнес и кариери, класики, съвременни тематики, демокрация, различия и толерантност, образование, забавления, околна среда, здраве, имиграционни въпроси, литература и белетристика, политика, религия, наука, социални науки, спорт, технологии, пътуване и туризъм или история на САЩ.

FaLang translation system by Faboba