НОВИНИ


Среща на консорциума на КЛаДА-БГ

clada bg 2020На 2 и 3 юли се проведе среща на Консорциума на Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ). Част от участниците се включиха онлайн през zoom за презентациите и участие в дискусиите по темите: изграждане на единна Мрежа от знания за България (семантична методология, езикови технологии, невронни мрежи, анотационна софтуерна среда, исторически поглед); OCR модели за български текстове с правопис преди реформата от 1945 г.; дигитализиране на етнографски материали; използване на библиографски бази данни в областта на хуманитаристиката; 3D моделиране. 

 

Нова рубрика

na fokusЗапочваме излъчването на нова рубрика в нашия видеоканал – „На фокус: книга на седмицата“. Тя ще предлага поредица видеоревюта на избрани заглавия от фонда на Пловдивската народна библиотека, представяни от нейните библиотекари. Следете създадения плейлист с ежеседмичните предложения и направете Вашия избор за четене.

 

СЪОБЩЕНИЕ

NBIV otvorenoПловдивската народна библиотека отваря вратите за своите читатели от 13 май, с обичайното работно време, при следните изисквания:
1. В сградите на Библиотеката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:
**носенето на лични предпазни средства (маски и ръкавици);
**поединичното влизане и избягването на струпвания;
**спазването на физическа дистанция от 2 метра.
2. Предвид условието допустимата заетост на местата на закрито да е до 30 % от капацитета им, седящите места в читалните зали се редуцират реципрочно; престоят там се лимитира до 120 минути.
3. Предвид спазването на противоепидемичните мерки, престой, по-дълъг от 30 минути в Заемните зали за дома, Американски център и Немски център е нежелателен. До края на м. май библиотеката няма да работи в дните събота и неделя.
Благодарим Ви за разбирането. Очакваме Ви!

 

СЪОБЩЕНИЕ

covid19Във връзка с извънредното положение в страната, свързано с пандемията от SARS-CoV-2, Пловдивската народна библиотека няма да работи с читатели от 14 март до 13 май.
Останете с нас в Дигиталната библиотека и профилите ни в социалните медии  facebook, twitter и YouTube. Във времето, когато физическия престой при нас е невъзможен, Вие бихте могли:
**да презапишете заетите документи през електронната платформа „Моята библиотека“; нови заявки за заемане няма да се приемат; не дължите глоба в случай, че срока за ползване на зает библиотечен документ е изтекъл или сте изчерпали лимита си от трикратното му удължаване.

Plovdiv Public Library will not be working from March 14 to May 13. Our Digital Library and our social media accounts on facebook, twitter and YouTube will be fully operational.

 

„Academic Search Complete“ през 2020 г. при нас

academic search complete

Мултидисциплинарната база данни „Academic Search Complete“ на EBSCO покрива всички научни направления.  Разработена е специално за академични институции и съдържа повече от 8 500 пълнотекстови списания, от които 7 300 са рецензирани. Освен пълен текст базата предлага индексиране и рефериране на 12 500 списания и 13 200 публикации, между които монографии, доклади от конференции и други. По-голямата част от документите са на английски, но предлага и такива на немски, френски, руски, испански, турски, италиански и други езици. Малко на брой са документите на български език.
Пълният текст на публикациите е в PDF и HTML формат. Възможен е превод на статии единствено в HTML формат, например от английски на български език. За този формат се предлага прослушване с американско, британско и австралийско произношение. Възможно е изтегляне на файла в MP3 формат, за по-късно прослушване. Очакваме Ви!

 

Безплатен достъп до бази данни

flipster custom logo

Предлагаме Ви безплатен достъп до необятните ресурси на базата данни eLibraryUSA. Вижте:
НОВИНИ
**PressReader
Четете популярни вестници от цял свят и американски списания в лесен за четене и разглеждане формат.
**Flipster
Достъп до най-новите броеве на популярни списания в САЩ, включително National Geographic, Entrepreneur, Wired, Fast Company и Popular Science.
АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ РЕСУРСИ
**Gale Academic OneFile
Търсете темата си в 8000 академични списания.
**JSTOR
База за търсене със статии в списания, фокусирана върху социалните науки, икономиката и историята.
**ProQuest Dissertations & Theses Database
Съдържа 1,5 милиона дисертации и тезиси, написани от студенти от над 700 университета.
**Gale In Context: Middle School
Прочетете и проучете всяка тема в над 1000 списания, вестници и списания. Насочена към 11–13 годишни ученици.
**Gale in Context: Opposing Viewpoints
Научете мнението на експертите по спорни и дискутирани теми в статии от хиляди вестници и списания.
ИНФОРМАЦИОННА ГРАМОТНОСТ И ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ
**Digital Literacy
База данни за цифровата грамотност, включително как да създадете подкаст, кампания в социалните медии, мултимедийно представяне и други цифрови проекти.
СТРИЙМИНГ НА ВИДЕО РЕСУРСИ
**Kanopy
Поток на селекция от над 100 документални филма, изследващи най-вдъхновяващите и интересни съвременни теми в Съединените щати.
Очакваме Ви в нашия American Space Plovdiv! Не пропускайте!

 

Абонамент за 2020 година в Народната библиотека

abonament 2020

През настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

FaLang translation system by Faboba