НОВИНИ


Кметът на града и Николай Пловдивски посетиха библиотеката

nikolai plovdivskiДиректорът на библиотеката, г-н Димитър Минев, посрещна днес кметът на града г-н Здравко Димитров и Пловдивския митрополит Николай. Гостите разгледаха подготвената изложба, включваща средновековни старобългарски и гръцки ръкописни книги, сред които и най-старите притежания на библиотеката, както и документални архивни паметници, част от специалните колекции.
Д-р Петко Георгиев, главен библиотекар отдел „Специални сбирки“, представи на гостите ценните образци.
Специално беше подчертана ролята на Максим Пловдивски (1850–1938), висш български духовник, митрополит на Пловдивската епархия от 1906 до 1938 г., завещал 50 000 лева на Пловдивската народна библиотека и музей. Негов маслен портрет, дело на Владимир Рилски, беше показан на Негово Високопреосвещенство.

 

 

Достъп до първокласни бази данни

CABI Logo Accessible RGBВ месеците ноември и декември предлагаме на нашите ползватели:

*достъп до повече 2200+ периодични издания от три колекции: Medical and Pharmaceutical Science Library (194 списания), Science and Technology Science Library (524 списания) и Social Science and Humanities Library (1494 списания) на Taylor & Francis.
*достъп до обновените колекции от електронни книги на CABI, CAB eBooks, включващи над 750 заглавия в областите: селско стопанство, международно развитие, ветеринарна медицина, опазване на околната среда, градинарство и растителни науки, горско стопанство, здравеопазване и хранене и туризъм. Не пропускайте!

 

Председателят на Народното събрание посети Народната библиотека


VRashidovПо повод 1 ноември – Ден на народните будители, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов връчи дарение от книги на Народната библиотека „Иван Вазов”. Церемонията се проведе в 12.00 часа във фоайе Изкуствотека.
Председателят на парламента дари на библиотеката книги за историята и дейността на Народното събрание, издадени от институцията. За обогатяване на фонда на едно от най-старите български книжовни хранилища издания бяха дарени и от директора на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски.
Домакинът на събитието Димитър Минев, директор на Народната библиотека, подари на госта едно от последните издания на НБИВ, •Изкуство и обществено пространство: проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекциите на Пловдивската народна библиотека•, както и юбилейната марка, посветена на 140-годишнината на институцията, отбелязана през 2019 г.
Сред гостите на събитието бяха г-н Здравко Димитров, кмет на град Пловдив, г-н Александър Държиков, председател на Общинския съвет, г-н Пламен Панов, зам.-кмет „Култура, археология и туризъм“, депутати, инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив, граждани и гости на града, библиотекарите от Народната библиотека.
На гостите бяха показани образци от специалните колекции, Дигиталния център и Изкуствотеката.

 

Представяме Дигиталната ни библиотека

022 10 18 085703Участието на НБИВ в проекта КЛаДА-БГ (Национална интердисциплинарна изследователска е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH) https://clada-bg.eu/bg/ предостави възможност за сътрудничество с партньори с технологична експертиза – Институт по математика и информатика, ИМИ, и Институт по информационни и комуникационни технологии, ИИКТ към Българската академия на науките с цел разработване на специализирана уеб-базирана софтуерна среда за създаване на Дигитална библиотека (https://digital.libplovdiv.com/bg).
За нейна основа беше използван модифициран от ИМИ специализиран софтуер. Основни цели са достъпност за възможно най-широк кръг потребители, лесен за използване двуезичен интерфейс, бързина, удобен инструментариум за преглеждане на дигитализираните обекти, адаптивна визуализация за различни устройства.
Една от най-важните характеристики е възможността за пълнотекстово търсене (OCR) в съдържанието на дигитализираните обекти. В помощ на потребителите е и съвместно разработения с ИИКТ речник, подпомагащ търсенето в текстовите корпуси с правопис, използван преди последната правописна реформа от 1945 г.
Към момента онлайн колекциите предлагат:
*Периодика: 222 заглавия, 190 от които пловдивска периодика от 1878–1945 година; готови за добавяне са нови 93 местни заглавия от посочения период
*Книги: 195
*Фотографии: 162
*Графични издания (проекти на монументално-декоративна живопис, листова графика, оригинални картини): 137
*Карти: 18
*Ръкописи: 16
*Архиви: 3
*Аудиовизуални документи: 2

 

•Изкуство и обществено пространство•

jpgArt Public SpaceНа 26 септември във фоайе Изкуствотека бяха огласени резултатите от проекта •Изкуство и обществено пространство: проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекциите на Пловдивската народна библиотека•
Пред пловдивската публика бяха представени двуезичен албум, изложба и уебсайт с градски маршрут на реализациите на авторите Анастасия Кметова, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Йоан Левиев.


Art & Public Space: Monumental and Decorative Art Projects by Plovdiv Artists from the Collections of Plovdiv Public Library is a project that showcases the Project Proposals for Works of Monumental and Decorative Art in Synthesis with Architecture collection through a bilingual album, exhibition, and a website with city tour rout of the realized artworks.

Проектът на Народна библиотека „Иван Вазов“ е част от програма „Наследство“ 2021/2022 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

eBooks ebsco

За първи път при нас!

Предлагаме Ви eBook Collection, колекция от електронни книги в състава на мултидисциплинарната база данни Academic Search Complete на EBSCO, която Пловдивската народна библиотека предлага на своите читатели.
Абонираната от библиотеката колекция съдържа над 8000 пълнотекстови заглавия, включително академична литература от всички области на знанието, както и художествена литература за деца и възрастни.
С най-голям брой са изданията на английски език, но колекцията включва литература и на немски, френски, испански и други езици.
Книгите се предлагат под формите на pdf и/или EPUB.
За да четете книги в EPUB формат трябва да имате инсталирано приложение за четене. EBSCO препоръчва безплатното приложение CalibreКак да получите достъп до EBSCO eBooks?
Колекцията може да бъде използвана на място в библиотеката, или:
Да бъде създаден индивидуален профил в платформата, който можете да ползвате отвсякъде, условията за което са:
*наличие на валидна годишна читателска карта
*подаване на заявка през попълване на форма, като на посоченият от Вас имейл ще бъде изпратена информация за създадения профил и линк към него.
Достъпът до колекцията е през уебсайта ни. Очакваме Ви!

 

ОБЯВА

1.На основание заповед №292/12.09.2022г. обявява публичен търг с явно наддаване, за отдаване под наем, на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: 30 кв.м в северната част на 14-ят етаж /покрив/ на сграда с идентификатор 56784.522.206.2 по КК и КР на гр.Пловдив, за разполагане на „Базова станция за GSM/UMTS оборудване № PDV 0264“, съгласно разрешение за ползване с изх.№ СТ – 05 – 486/07.05.2012 на ДНСК при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 600 лв. без ДДС;
• Стъпка на наддаване – 700 лв. без ДДС;
• Срок на наемния договор -5/пет/години;
• Депозит за участие в търга - 1000 лв.;
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 28.09.2022г. от 10.00 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала.
• Цена на тръжните документи – 1200 лева без ДДС.
2.На основание заповед №291/12.09.2022г. обявява публичен търг с явно наддаване, за отдаване под наем, на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: 30 кв.м. в западната част на 14-ят етаж /покрив/ на сграда с идентификатор 56784.522.206.2 по КК и КР на гр.Пловдив, за разполагане на „Базова станция №3182“, съгласно разрешение за ползване с изх.№ СТ – 12 – 477/12.06.2007 на ДНСК при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 600 лв. без ДДС.
• Стъпка на наддаване – 700 лв. без ДДС;
• Срок на наемния договор -5 пет/години;
• Депозит за участие в търга - 1000 лв.;
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 28.09.2022г. от 10.20 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала.
•Цена на тръжните документи – 1200 лева без ДДС.
3.На основание заповед №295/12.09.2022г. обявява публичен търг с явно наддаване, за отдаване под наем, на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: 31.25 кв.м. от покривното пространство на сграда с идентификатор 56784.522.206.2 по КК и КР на гр.Пловдив, за разполагане на „Станция за глас и/или данни №PD 2015“, съгласно разрешение за ползване с изх.№ СТ – 05 – 1730/03.10.2013г. на ДНСК при следните параметри:
•Начална тръжна цена – 600 лв. без ДДС.
• Стъпка на наддаване – 700 лв. без ДДС;
• Срок на наемния договор -5 пет/години;
• Депозит за участие в търга - 1000 лв.;
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 28.09.2022г. от 10.40 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала.
• Цена на тръжните документи – 1200 лева без ДДС.
4.На основание заповед №293/12.09.2022г. обявява публичен търг с явно наддаване, за отдаване под наем, на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: 80 кв.м. в югоизточната част на сграда с идентификатор 56784.522.206.11 по КК и КР на гр.Пловдив, за книжарница при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 400 лв. без ДДС.
• Стъпка на наддаване – 104 без ДДС лв.;
• Срок на наемния договор -5 пет/години;
• Депозит за участие в търга - 820 лв.;
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 28.09.2022г. от 11.00 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала.
• Цена на тръжните документи – 200 лева без ДДС.
5.На основание заповед №294/12.09.2022г. обявява публичен търг с явно наддаване, за отдаване под наем, на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: 45 кв.м., попадащи в югозападната част на първия етаж на сграда с идентификатор 56784.522.206.10 по КК и КР на гр.Пловдив, за кафе без алкохол при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 200 лв. без ДДС.
• Стъпка на наддаване – 104 лв. без ДДС;
• Срок на наемния договор -5 пет/години;
• Депозит за участие в търга - 400 лв.;
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 28.09.2022г. от 11.20 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала.
• Цена на тръжните документи – 100 лева без ДДС.

Върху достигнатите тръжни цени се начислява 20% ДДС;
Депозитите за участие в търговете и цената на тръжните документи се внасят в брой в касата на НБ „Иван Вазов” или по банков път по следната банкова сметка: BG92 IORT 73753102003900, BIC: IORTBGSF, при ИНВЕСТБАНК АД, получател: РНБ „Иван Вазов”.
Получаване на тръжните книжа - РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, касата срещу представен документ за платена цена за книжата от 16.09.2022г. до 27.09.2022г. включително.
Приемането на тръжна документация – всеки работен ден от 9.00 до 16.30 до 27.09.2022г. включително, в касата на РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, а на 27.09.2022г. до 15 часа.
За справки, допълнителна информация и за оглед на обектите – тел. 032 654 905

 

СЪОБЩЕНИЕ

Заповед № 288
На основание чл. 91 от Кодекса на Труда и приложение № 3 от КТД нареждам: 
Да бъде обявен конкурс за длъжността „Главен библиотекар“ на Детски отдел на Регионална Народна библиотека „Иван Вазов“ – гр. Пловдив при следните условия:

I. Изисквания за заемане на длъжността
А. Образование:
1. Висше, образователно-квалификационна степен „магистър“ или по-висока в областта на библиотечно-информационните науки;
2. Висше, образователно-квалификационна степен „магистър“ с придобита квалификация в областта на библиотечно-информационните науки.
Б. Професионален опит: 5 години работа в библиотека. Придобит опит на управленска позиция в библиотека е предимство.
В. Допълнителни умения и квалификации:
1. Управленски компетенции, мениджърски умения, екипен мениджмънт;
2. Организационни умения, комуникативност и адаптивност;
3. Отлична компютърна компетентност. Отлични умения за работа с библиотечен софтуер;
4. Владеене на чужд език се счита за предимство;
5. Познаване на българското законодателство в областта на библиотечно-информационната дейност и културното наследство.

II. Начин на провеждане на конкурсната процедура: 
1. Защита на писмена разработка на тема: „Визия за развитие на Детски отдел. Приоритети на дейността в 3 - годишна перспектива“.
2. Събеседване с Комисията.

III. Необходими документи за участие в конкурса:
1. Заявление до Директора на библиотеката за участие в конкурса (свободен текст с данни за контакт);
2. CV (Професионална автобиография);
3. Документ за завършена образователна степен;
4. Трудова (служебна) книжка;
5. Документ за владеене на чужд език (ако притежава такъв);
6. Документ за компютърна компетентност;
7. Писмена разработка по т.II.1. в обем до 5 стандартни страници.

ІV. Място и начин за подаване на необходимите документи:
1. Необходимите документи за участие в конкурса се подават в „Човешки ресурси“ (стая № 23) до 08.10.2022 г.
2. Писмената разработка по т.II.1. се представя в 4, подписани от кандидата, екземпляра, в затворен непрозрачен плик.

V. Други:
1. Длъжностната характеристика на конкурсната длъжност е на разположение на кандидатите в „Човешки ресурси“ на библиотеката.
2. Допуснатите до конкурса кандидати ще бъдат уведомени устно за датата, началния час и мястото за провеждане на конкурса.

VІ. Място за получаване на информация, свързана с процедурите на конкурса: специалист „Човешки ресурси“, стая № 23.

Дата: 09.09.2022 г.

ДИРЕКТОР: Димитър Минев

 

 

Нови попълнения в дигиталната ръкописна колекция

l.15a 1725Достъпни са нови 11 ръкописа в електронната платформа на НАБИС Репозиториум. Това са:

15(19) Сопотско четириевангелие, ХV век
16(27) Четириевангелие, втора четвърт на ХV век (1440-1450)
17(25) Четириевангелие, трета четвърт на ХVІ век (1570–1580)
20(22 60) Четириевангелие, трета четвърт на ХVІ век (1550–1560)
27(17) Петров апостол, 1598 г.
34(126) Октоих (параклитик), съкратен, ХV век
40(32) Миней (празничен), ХV век
48(42) Миней (месечен) на Кръстьо Граматик, 1695 г.
66(31) Триод (постен), ХVІ–ХVІІ век, 1632 г.
86(46) Требник, 1686 г.
91(48) Месецослов и Синаксар, ХІV век.

Така общият брой славянски ръкописи (XII–XIX век) от колекцията на НБИВ в дигиталния портал вече е 145.
Работата по цифровизацията на последните 15 славянски ръкописа продължава.
Предстои дългосрочна работа по представянето на гръцките и османотурските ръкописни притежания.

 

Висока награда

DMinev nagradaНа 23 май, на официална церемония министърът на културата Атанас Атанасов връчи награди на изтъкнати творци и културни деятели по повод 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Сред отличените с Почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики, сребърен“ тази година е и г-н Димитър Минев, директор на Пловдивската народна библиотека.
Поздравления!

 

ВНИМАНИЕ

bezplatno zapisvaneСамо на 11 май (сряда), Ден на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря, можете да получите напълно безплатно абонаментна читателска карта за ползване на услуги в библиотеката! Можете да се възползвате от инициативата при условие, че не сте регистриран потребител, картата Ви е изтекла или изтича до 31.05.2022 година. Очакваме Ви! On May 11th (Wednesday), St Cyril and Methodius and National Librarian Day, you can receive a Library Card completely free of charge! Do not miss out!

 

 

Електронни книги и списания на издателство Bentham Science при нас

Bentham ScienceОт 1 март до 31 май предлагаме достъп до електронни книги и списания на издателство Bentham Science. Bentham Science е научен издател на рецензирани печатни и онлайн списания. Каталогът му се състои от над 130 списания и включва заглавия, които са индексирани в бази данни, като: Science Citation Index, Journal Citation Reports, MEDLINE/Index Medicus, PubMed, Scopus, Chemical Abstracts, EMBASE и др. Някои от заглавията с висок импакт фактор са: Current Neuropharmacology (Impact Factor: 7.36), Current Medicinal Chemistry (Impact Factor: 4.53) и Current Gene Therapy (Impact Factor: 4.39).
Bentham Science Book има платформа и за електронни книги, където предлага множество наръчници, монографии, справочници и учебници за читатели, търсещи знания в мултидисциплинарни или специфични области като природни науки, технологии, медицина, социални и хуманитарни науки. Очакваме Ви!

 

„Academic Search Complete“ отново при нас и през 2022 г.

academic search completeМултидисциплинарната база данни „Academic Search Complete“ на EBSCO покрива всички научни направления. Разработена е специално за академични институции и съдържа повече от 8 500 пълнотекстови списания, от които 7 300 са рецензирани. Освен пълен текст базата предлага индексиране и рефериране на 12 500 списания и 13 200 публикации, между които монографии, доклади от конференции и други. По-голямата част от документите са на английски, но предлага и такива на немски, френски, руски, испански, турски, италиански и други езици.
Пловдивската народна библиотека и тази година остава единствената публична библиотека в страната, която предлага на потребителите си достъп до този висококачествен информационен ресусрс. Не пропускайте, очакваме Ви!

 

Абонамент за 2022 година в Народната библиотека

abonamentПрез настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

FaLang translation system by Faboba