НОВИНИ


Дейности и проекти в годината на инициативата „Пловдив, европейска столица на културата“ и 140 годишнината от създаването на Народна библиотека Пловдив

Водеща тема на есенния семинар на библиотекарите от Пловдивска област, който се проведе на 20 ноември в Конферентната зала на НБИВ, бе отбелязването на 140 годишнина от създаването ù, представено от Антоанета Лесенска, зам.-директор.
За постигнатото през 2019 г. в Дигиталния център и новите му възможности и ресурси говори Светлана Бакарджиева – Мориканг. Михаил Свирачев от Американския център представи добри практики и нови тенденции в управлението на програми. Новата услуга „Сити карта“ и възможностите за ползването ù в Библиотеката презентира Петя Кехайова, зав.-сектори „Регистрация на потребители“ и „Междубиблиотечно заемане“.
2За включването на Библиотеката като партньор в проект „Литературен Ренесанс в Пловдив - европейски културен диалог и сътрудничество разказа Стефка Илиева, председател на СНЦ Писалка и перо“ и координатор на Проекта. Ангелина Ставрева и Радка Анчева от Методичен отдел запознаха библиотекарите с предложението на Фондация НАБИС за създаване на онлайн каталог, чрез предоставените от Google + Awesome-table възможности.

 

Президентът на Eblida посети Народната библиотека

ton vlimeren 2019На 9 ноември г-н Тон ван Влимерен, директор на обществената библиотека в Утрехт, Холандия и Президент на European Bureau of Library Information and Documentation Associations посети Пловдивската народна библиотека, придружен от г-жа Спаска Тарандова, изп. директор на фондация Глобални библиотеки”. Директорът Димитър Минев запозна госта с богатата и разнообразна дейност на библиотеката. Специално за посещението бяха  показани редки и ценни образци от колекциите на библиотеката – ръкописи на пергамент и хартия от ХI–ХIХ век, възрожденска литература от 1806–1878 г. Гостът беше впечатлен от  специално подбраните образци на картички с изгледи от холандски градове от 18 век, книги с образователен характер, които описват Холандия и холандските търговци от 17 век. Петко Георгиев, гл. библиотекар на отдел „Специални сбирки” показа „Офортите на Рембранд” – тритомен каталог, отпечатан в Париж през 1880 г. в 500 екз. Народна библиотека „Иван Вазов” е сред малкото библиотеки в Източна Европа, която притежава екземпляр от това издание. Г-н Влимерен използва възможността  да се разходи в Старинен Пловдив и да се запознае с богата история на града.

 

Награда за сдружение „Писалка и перо“

nagrada PP2019Сдружение „Писалка и перо“ беше отличено в категорията „Публична институция“ на Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“. Пластиката беше връчена на тържествена церемония на 7 ноември 2019 г. в рамките на националния форум „Библиотеките днес 2019“. Наградите са учредени в изпълнение на целите на фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в България.

 

Отличие за НБИВ

nagrada NBIV 140 MKМинистърът на културата Боил Банов връчи награди и грамоти на изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември. С почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – златен, грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство беше отличена и Пловдивската народна библиотека, която през настоящата година отбелязва своята 140-годишнина.

 

Достъп до електронни ресурси на Thieme Publishers

thiemeДо края на годината Ви предлагаме достъп до колекции от електронни списания и учебници на Thieme Publishers.
Изданията са разпределени в три колекции:
**„Thieme Medical journal package“ – 43 електронни списания в област медицина;
**„Thieme Chemistry journal package“ – 5 електронни списания в областите химия и фармакология;
**„MedOne Education“ – 105 електронни медицински учебници и обучителни материали.
Възползвайте се!

СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми потребители,
bezplatna kartaНа 1 ноември, петък, по повод Деня на народните будители, Народната библиотека ще издава безплатни читателски карти. Ще бъдат спазвани определени условия: (1) безплатни карти ще бъдат издавани на всички нови читатели, желаещи да ползват услугите на библиотеката; (2) безплатно ще бъдат издавани карти, чийто срок е изтекъл през 2019 г. или изтича през месец ноември. За издаване на читателските карти е необходимо да бъде представена лична карта и снимка (по възможност). За деца под 14 години e необходимо представянето на личната карта на родител. Читателските карти, които ще бъдат издавани, са с годишна продължителност.

 

Концертите за празника

kontserti 140В началото на празничния ден Никола Николов, виолончело, изпълни творби на Бах, Моцарт, Бетховен, Чайковски, Голтерман, Касадо, Дворжак, Масне и др. Последва клавирен концерт с програма, подготвена от проф. д-р Ромео Смилков, АМТИИ с творби на Чайковски, Големинов, и Лист. Изпълниха музикантите от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, Лусия Велева и проф. д-р Ромео Смилков. Чухме концерт на Биг Бенд Пловдив със солист Едит Унджиян и диригент Николай Гешев. Програмата завърши с дебюта на рок група Сигнатура от Народната библиотека.

Юбилейна кръгла маса

kragla masa 140В рамките на празничната програма се състоя Юбилейна кръгла маса на тема •140 години Народна библиотека Пловдив (от Източна Румелия до Обединена Европа)• с водещ Георги Ангелов и участници: *Димитър Минев, директор на Народната библиотека, *доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, *проф. Мария Шнитер, ПУ „Св. Паисий Хилендарски“, *гл. ас. Младен Влашки, ПУ „Св. Паисий Хилендарски. Публиката беше поздравена с видеообръщения от Мария Габриел, европейски комисар „Дигитализация“ (2017–2019) и „Иновации и младеж“, и Мартин Иванов, посланик на Република България във Финландия. Г-н Венцислав Велев връчи на Народната библиотека почетния знак „Печат на Цар Симеон Велики“ на Министерството на културата.

 

Народната библиотека валидира своя марка

marka 140За първи път в своята история Пловдивската народна библиотека валидира своя марка. Събитието беше част от юбилейните тържества и се състоя на 15 октомври в присъствието на г-н Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи“, г-н Вълкан Вълканов, автор на графичния проект на филателното изделие, г-н Стефан Стефанов, почетен председател на Пловдивското филателно дружество. След валидирането, първите подпечатани марки и пликове бяха подарени на домакина, г-н Димитър Минев. Беше разкрита временна Мобилна пощенска станция в библиотеката, където марката беше закупена при голям интерес от граждани и гости.

 

Фото и документална изложба, посветени на юбилея

izlozhba 140Изложбите „ПЛОВДИВ през обектива на първите фотографи“, създадена съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и „140 години Народна библиотека Пловдив“, бяха открити на 14 октомври в рамките на празничната програма за отбелязване на 140-годишнината от създаването на Пловдивската народна библиотека. Документалната изложба представи в седем витрини автентични документи от последната четвърт на 19-ти век, времето на създаването на Областната библиотека и музей на Източна Румелия и изграждането на Българска Народна библиотека и музей в Пловдив. Последователно бяха откроени юбилеите на НБИВ, фокусирали духа на изминалите десетилетия – 25-годишния юбилей, 1907 г., 50-годишния юбилей, 1932 г., 75-годишния юбилей, 1957 г., 100-годишния юбилей, 1979 г., 125-годишния юбилей, 2005 г. Посетителите видяха всички международни и национални наградни отличия, с които е била удостоявана институцията.

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

140 afishПловдивската народна библиотека няма да работи на 15 октомври (вторник). Бъдете наши гости на тържествата по повод 140-годишнината от създаването на Библиотеката.

Dear visitors, The Plovdiv National Library will not be working on October 15 (Tuesday). You are welcome to join us in celebrating the 140th anniversary of the Library's establishment.

 

    

 

 

 

 

    

Ново издание, посветено на юбилея

Излезе от печат Годишник на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив за периода 2014–2018 г., посветен на 140-годишнината от създаването на НБИВ.

В броя четете:NBIV 2014 2018 

•Народна библиотека „Иван Вазов“ в периода 2014–2018 г.
•Статии, Доклади, Съобщения.
•Юбилей.
•Извори.
•Вътрешно-нормативни документи.
•Статистически данни (2014–2018).
•IN MEMORIAM.

    

 

 

 

 

     

Електронни книги на Emerald Publishing group

През месец октомври Ви предлагаме безплатен локален достъп до колекцията електронни книги на Emerald Publishing group. Ресурсът е

emerald

достъпен от всички устройства, свързани с главната библиотечна интернет мрежа. Колекцията включва над 2000 подбрани заглавия, отразяващи най-новите тенденции в научните изследвания и актуални публикации на водещи специалисти в областите: Счетоводство и икономика; Бизнес и стратегии; Културни изследвания; Управление на образованието; Екологичен мениджмънт; Изследвания на пола; Туризъм и свободно време; Библиотечни изследвания и управление на знанието; Маркетинг и ПР; Душевно здраве; Публични политики; Социална промяна; Социология; Обучение и развитие.

Възползвайте се!

 

Ценно издание на НБИВ и Държавна агенция „Архиви“

nbiv da albumНародната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Държавна агенция „Архиви“ издадоха албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“ със снимки на фотографи, работили в Пловдив в периода преди Освобождението до 20-те години на XX-ти век. Част от фотосите по една или друга причина са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на двете институции.
Двуезичното луксозно издание в обем от 274 страници включва 172 фотографии и е изработено по най-високите стандарти на полиграфическо изпълнение, релевантни на уникалността на представяните обектите от двете колекции. Издателят в лицето на Пловдивската народна библиотека посвещава албума на 140-годишнината от създаването на библиотеката, която се чества през настоящата година.
Консултант на изданието е Иво Хаджимишев, един от най-известните съвременни български художници-фотографи, който пише в предговора: „Тази умна и полезна за идните поколения книга събира едно по едно късчетата памет за историята на града, а чрез нея и за новородена България. Това е книгата, която възстановява и изгражда със силата на образите и фактите истината за полагащото се място на Пловдив и нашата държава в Европа“. Съчетаването на познавателна информация за изследователите и популярно знание за любителите на историята и художествената черно-бяла фотография, правят от албума ценен документ за културната история на Пловдив.

 

Мария Габриел посети Народната библиотека в Пловдив

MGabriel

На 7 май т.г. Мария Габриел, комисар Цифрова икономика и цифрово общество в ЕК, посети Народната библиотека в Пловдив. Тя беше придружена от кмета на града инж. Иван Тотев и зам.-кмета с ресор „Култура и туризъм“ инж. Александър Държиков.
Директорът Димитър Минев приветства г-жа Габриел и представи част от екипа на библиотеката. Двамата разгледаха експонираната във фоайе Изкуствотека изложба „Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи : образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека“ и разгледаха Дигиталния център.

Гл. библиотекар „Специални сбирки“ д-р Петко Георгиев показа на госта ценни образци от уникалните притежания на библиотеката.

 

Достъп чрез дигитален 2D матричен код

Предлагаме Ви достъп до нашите услуги чрез възможност за идентификация посредством индивидуален дигитален 2D матричен код, който можете да получите като новорегистриран и настоящ читател.
Матричният код представлява кодирана версия на личния потребителски номер и се съхранява като JPEG изображение. Всеки потребител, пожелал да има такъв, го получава на електронната си поща. Матричният код не замества изцяло потребителската карта и може да бъде използван за идентификация и заемане на библиотечни документи само с едновременното представяне на личен документ. DatamatrixПерсоналният 2D матричен код не съдържа лични данни. Той носи информация единствено за потребителския номер в електронната система на Библиотеката, достъп до която имат единствено служители, упълномощени за работа с лични данни.
За да използвате Вашия 2D матричен код, го съхранете на лесно достъпно за Вас място на личния си телефон. Когато желаете да го използвате, отворете изображението, за да могат служителите, работещи със специализирания четец на определените места в Библиотеката, да го сканират. Възползвайте се!

 

Матине в петък

matine2019Програмата на „Музикално матине в библиотеката“ продължава през 2019 г.
Всеки месец в последния петък във фоайе „Изкуство“ между 11.00 и 11.30 ч. ще бъде изнасян камерен музикален концерт. Ще участват ученици от Национално училище за музика и танц „Добрин Петков“ – Пловдив, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, музикални формации и изпълнители.
На 22 февруари ще се представи формацията Никола Николов – виолончело, Филип Маджаров – пиано и Христина Венчева – вокал. Ще бъдат изпълнени авторските композиции на Филип Маджаров „Ела живот“ по текст на Румен Сейреков, „Ябълков цвят“ по текст на Ваклуш Толев и „Копнеж“, „Тебе поем“, „Аве Мария“ – Бах-Гуно, „Танц на елфите“ и „Танц на вещиците“ – Георг Голтерман, Ария – Й.С.Бах.
Входът за всички почитатели на класическата музика е свободен.

 

Лого 2019

NBIV 140Готово е брандираното лого, посветено на кръглата 140 годишнина
от създаването на Народната библиотека в Пловдив. Негов автор е Еница Коева. 

 

   


top 20Най-четените български автори в Пловдивската народна библиотека в периода януари – декември 2018 г.

1.Иван Вазов
2.Георги Господинов
3.Людмила Филипова
4.Елин Пелин
5.Алеко Константинов
6.Токораз Исто
7.Александър Томов
8.Милан Миланов
9.Димитър Димов
10.Милен Русков
11.Йордан Йовков
12.Димитър Талев
13.Галина Златина
14.Стефан Цанев
15.Ангел Каралийчев
16.Калин Терзийски
17.Блага Димитрова
18.Алек Попов
19.Емилиян Станев
20.Захари Карабашлиев

 

2019 abonamentАбонамент за 2019 година в Народната библиотека

През настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

 

ПЛОВДИВ e Европейска столица на културата 

Plovdiv 2019Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът празнува през тази година най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.
Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също в Южен Централен район на България.
Матера в Южна Италия е побратимата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. Матера е носител на титлата заедно с регион Базиликата. Следете програмата на събитието тук.

FaLang translation system by Faboba