ИЗКУСТВА

Заемна за дома и специализирана Читалня № 4 Изкуства, разположени на втория етаж на библиотеката, предлагат за ползване всички книжни и некнижни носители на информация от фонда на библиотеката в областта на изкуствата. Това са книги, албуми, нотни издания, музикални записи, периодика, справочници и библиографски издания на български и чужди езици. Ценни, особено за специалистите, са множеството богато илюстрирани отраслови справочници и енциклопедии, впечатляващата колекция от аудиозаписи на върхови постижения във всички жанрове на музикалното изкуство и гласовете на исторически личности и незабравими актьори, партитури на музикални произведения, вокално-инструментални и учебно-методични нотни издания, листова графика, художествени албуми и други графични издания, разкриващи пълно историята, теорията и развитието на изобразителните и приложни изкуства, музиката, театъра, балета, фотографията, киното.
– Читалнята предлага подръчен фонд от търсени и ценни книги, периодични, справочни и библиографски издания.
– Достъпни са специализирани работни места, оборудвани с техника за прослушване на грамофонни плочи, аудиокасети и CD-плейър.
– Специализираният фонд е съобразен с различните аудитории – ученици, студенти и специалисти в областта на изкуствата. Във фоайе Изкуство системно се излагат витрини с нови книги и други библиотечни документи, припомнят се годишнини на български и световни културни дейци и артисти. Практика за читалнята е провеждането на открити уроци за учащите се от средни и висши училища по изкуствата.
– На разположение на потребителите са библиотекари-специалисти с опит в областта на изкуствата. Те улесняват специфичната работа с каталози, тематични картотеки и специализирани издания, извършват традиционни и електронни справки по конкретни търсения, включително и в интернет.

FaLang translation system by Faboba